Ιστορία της Ιεράς Μονής

Καθώς oδεύει κανείς απο την πόλη της  Έδεσσας προς την Αγιότοκο Θεσσαλονίκη, τον υποδέχεται πρώτα απο όλους η Παναγία η Γοργοεπήκοος που ανέβηκε ψηλά σε ένα λόφο με το ”παραμυθένιο” καμπαναριό της να τον χαιρετά!

Ας διαβάσουμε λίγα λόγια για την ιστορία της Ιεράς Μονής μας.

Κατά την περίοδο της Γερμανικής κατοχής ρασοφόρος με το όνομα Κωνσταντίνος Παρακατσελάκης έκτισε ναϊδριο κι ένα κελί στην περιοχή «Σαμλή» της Ιωνίας.

Το κελί αυτό ήταν κοντά στον χώρο,όπου σήμερα βρίσκεται το εργοστάσιο «Σιδενόρ» πρώην «Βιοχάλκο». Εκεί παρέμεινε μέχρι το τέλος της ζωής του αφού λίγο πριν απ’ αυτό εκάρη μοναχός με το όνομα π. Ιάκωβος από τον Μητροπολίτη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Διονύσιο. Το 1983 παραχώρησε το μονίδριο και τον μικρό χώρο γύρω απ’ αυτό στην Ιερά Μητρόπολη.

Με ενέργειες του Α΄ Μητροπολίτου Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Διονυσίου εκδόθηκε στις 23 Μαρτίου 1983 (Τεύχος Α’, Αρ. Φύλλου 36) Προεδρικό Διάταγμα με το οποίο αναγνωρίζεται και επίσημα η ίδρυση της Ι. Μονής. Στις 8 Σεπτεμβρίου 1985 εκοιμήθη εν Κυρίω ο μοναχός Ιάκωβος σε ηλικία 95 ετών.

Πρώτος ηγούμενός της διορίσθηκε στις 23.6.1983 ο πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π.Αλέξανδρος Καλπακίδης, πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως, ο οποίος και παρέμεινε στην ηγουμενία μέχρι της εκλογής του σε Μητροπολίτη Αργυροκάστρου. Δεύτερος ηγούμενος διορίσθηκε στις 3.9.1992 ο πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Βαρνάβας Τύρης, νυν Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως. Το 2006 διορίσθηκε ηγούμενος, ο νυν  πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητρόπολης, Αρχιμανδρίτης π. Διονύσιος Πατσάνης. Ενώ το 2010 διορίσθηκε  ηγούμενος ο Αρχιμανδρίτης π. Αθανάσιος Σκαρκαλάς, ο οποίος εγκαταβιώνει στην Ι. Μονή από το έτος 2008 μέχρι και σήμερα.

Κειμήλιο που θησαύρισε ο μοναχός Ιάκωβος στην Ι. Μονή είναι η θαυματουργή Εικόνα της Παναγίας Γοργοεπηκόου του 1913 ρωσικής προελεύσεως η οποία μετά την κλοπή και την επανεύρεσή της φυλάσσεται στην Ιερά Μονή.

Από τον Μάρτιο του 2008  άρχισαν οι εργασίες της αναστήλωσης του καθολικού της Ι.Μονής και παράλληλα εκτός της αναγκαίας επέκτασης του παλαιού μικρού κτίσματος, προσαρτήθηκαν δίπλα του ένα μικρό αρχονταρίκι και διάφοροι βοηθητικοί χώροι. Τον Φεβρουάριο του 2009 ολοκληρώθηκε και το κελί με ένα βοηθητικό χώρο.

Η Ιερά Μονή παραμένει καθημερινά ανοιχτή προς όλους τους προσκυνητές άνδρες και γυναίκες. Οι Ιερές ακολουθίες τελούνται κατά το λειτουργικό πρόγραμμα της Ι. Μητροπόλεως. Η Ιερά Μονή πανηγυρίζει στις 8 Σεπτεμβρίου (Γενέσιο της Θεοτόκου), στις 1 Οκτωβρίου (Θαυματουργή εικόνα της Παναγίας Γοργοεπηκόου) και την Παρασκευή της Διακαινησίμου (εορτή της Ζωοδόχου Πηγής). Κάθε Κυριακή τελείται μετά τον εσπερινό η παράκληση στην Παναγία Γοργοεπηκόο.

Η Ιερά Μονή αν και βρίσκεται κοντά στα εργοστάσια της πόλης μας, είναι και αυτή ένα μικρό πνευματικό εργοστάσιο το οποίο παράγει το απαραίτητο πνευματικό οξυγόνο το οποίο καθαρίζει τα βλαβερά αέρια που φωλιάζουν μέσα στους πνεύμονες της ψυχής μας.